Termowizor i kamera termowizyjna

bio7 bio7
Termowizor ? optoelektroniczne urządzenie obrazowe analizujące tzw.
temperaturowe promieniowanie podczerwieni. Występuje w wersjach obserwacyjnych oraz pomiarowych. Na Zachodzie urządzenia te występują głównie pod nazwami będącymi odpowiednikami nazw: kamera termiczna, termograficzna lub kamera podczerwieni, zwłaszcza gdy z kontekstu wynika, że jej zakres czułości widmowej obejmuje pasma 3-5 lub 8-13 mikrometrów.

Pasma te pokrywają się z obszarami wysokiej przepuszczalności atmosfery dla promieniowania podczerwonego. Termogram parowozu wykonany kamerą wysokiej rozdzielczości O atrakcyjności zobrazowań bądź badań metodą termowizyjną decyduje wszechobecność promieniowania temperaturowego, zbyteczność stosowania jakichkolwiek zewnętrznych źródeł oświetlenia, znacznie mniejszy wpływ mgieł, dymów oraz klasycznych dla promieniowania widzialnego oddziaływań maskujących.

Zdolność aparatury do tworzenia, w czasie rzeczywistym, zobrazowań mikrozmian w rozkładach temperatury stwarza unikatowe możliwości obserwacji, wykrywania oraz diagnozowania stanu badanych obiektów.

Operator kamery decyduje o sposobie różnicowania tych rozkładów w obrazie wyjściowym (zobrazowania czarno-białe, biało-czarne lub kolorowe z różnym doborem skal).

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Termowizor

Mniej wody z kranu

Woda jest niezwykle ważnym surowcem, także w aspekcie dosłownym.
Z roku na rok ceny rosną, najwyższe są w miastach, gdzie ciepła woda jest bardzo droga.

Wiadomo, że ludzie przecież nie przestaną się myć.

Można używać prysznica, ale kontrolujmy co jakiś czas stan baterii - zakamieniała spowoduje, że wody poleci z prysznica mniej, co nie znaczy, że zużyjemy jej mniej.

Wypada także sprawdzić, czy nasza słuchawka (lub bateria do wanny) ma perlator.

Dzięki temu urządzeniu ciśnienie wody będzie wysokie, ale poleci jej mniej.

Dużo wody marnujemy, czekając aż poleci nam ciepła.

Niestety, w większości wypadków nie można nic na to poradzić.

Przemysł spożywczy, a czystość

Przemysł spożywczy jest szczególny, ponieważ jakiekolwiek zaniedbania dotyczące higieny i czystości w tym segmencie mogą być bardzo groźne dla ludzi.
Z tego powodu używa się specjalnych środków, dedykowanych do przemysłu spożywczego.
Ich zadaniem jest nie tylko dokładne czyszczenie powierzchni, czy też urządzeń, powinny być również antybakteryjne.

Reżim sanitarny w zakładach produkujących żywność powinien być zachowany.

Na szczęście takie miejsca podlegają częstym kontrolom, a uchybienia zdarzają się rzadko.

.

Widok do druku:

bio7